Ålder och utseende


En BONSAI är alltså en vedartad växt som ger en vision av ett fullväxt träd

– men i en liten skala. Det betyder att när vi planterar våra unga träd, snabbt måste få dem att växa så att de ser riktigt gamla ut, medan vi samtidigt måste hålla tillbaka tillväxten på höjden.

Det gör man på så sätt att man beskär växtens krona, man beskär rotsystemet och man formar trädet med hjälp av olika tekniker, t.ex. skottbeskärning och trådlindning.

Det är alltså ett konstant arbete med träden och odlingen är inget för dem som inte är intresserade av att jobba med sina träd. Men det är också allt pyssel med träden som gör att det är extra kul att ägna sig åt bonsaiodling.

Många hänger till att börja med upp sig väldigt mycket på det här med åldern på en bonsai, men för oss odlare är det faktiskt ganska ointressant. Vitsen för oss är istället att få trädet att se riktigt gammalt ut snabbt. Idealet är att ha ett träd som kanske bara är 5-10 år men som ser ut som 50-100 år!

Men – eftersom bonsaiodling faktiskt är en konstform – det absolut viktigaste är att trädet är vackert växt (=alltså vackert format) – och det är här du som odlare kan använda dig av din egen kunnighet och ditt eget estetiska sinne.