Myt


Vi kan börja med att ta död på en vitt utbredd myt

– det finns egentligen inte något som heter inomhusbonsai eller utomhusbonsai – även om vi odlare alltid använder dom uttrycken. Alla arter är ju utomhusträd i sin naturliga miljö!

Tyvärr har vi ju ett sådant klimat i Sverige att subtropiska och tropiska växter skulle dö om de förvarades utomhus under våren och vintern varför en del arter måste odlas inomhus hos oss.

Men – viktigt – alla arter trivs och växer bättre om de under sommaren får stå utomhus. En tropisk växt då naturligtvis på en mycket skyddad och varm plats.

Träden måste också skötas mycket noggrant. Man kan inte ge bort en bonsai som man ger bort en blomsterkvast! T.ex. skall de arter som trivs i full sol naturligtvis placeras i söderläge, de arter som föredrar halvskugga placeras t.ex. under ett stort träd, bakom en luftig gardin eller i ett fönster åt öster eller väster.

Bonsaier måste vattnas mycket omsorgsfullt – varken för lite eller för mycket – fråga bara inte exakt hur mycket! Det beror helt och hållet på växtart, jordens beskaffenhet, storlek på kruka, placering av växten samt hur just det exemplaret av just den arten vill ha det. Alltså en omöjlighet att svara på – här gäller precis som vanligt att skaffa sig erfarenhet! Lär känna dina växter!!

Eftersom det är väldigt få av oss bonsaiodlare som äger några riktigt urgamla s.k. ”färdigväxta” bonsaier, måste träden vi odlar också gödslas ofta så att de växer upp fort och ser gamla ut. Det är ju egentligen det här som är det roliga och speciella med bonsaiodling; att på så kort tid som möjligt få trädet att se så gammalt ut som möjligt!

Dessutom har ju träden på grund av att dom växer i en liten kruka tillgång till enbart minimalt med jord, som ju normalt är en reservoar för både vatten och näring.

Bonsaier är alltså inget man placerar i bokhyllan som ett vackert konstverk och sedan glömmer bort. Tvärtom! De som gått på den myten har snabbt och tyvärr oftast mycket kostbart fått lära sig annorlunda!

Många tror också att bonsaier alltid är mellan 20-50 cm, men de minsta (som vi ibland refererar till som mame) kan vara så små som bara ett par centimeter och de största upp till ett par meter – även om dom riktigt ”renläriga” anser att en bonsai egentligen inte får vara högre än 99 cm.

Det här är alltså en hobby som kan anpassas i storlek helt efter var och ens utrymme – eller ork – och är därför en lämplig hobbyodling för rörelsehindrade som inte kan odla stora träd och buskar.