Kostnader


Det här med att en bonsai ibland är väldigt dyrbar är något som är extra intressant för vissa

– inbrottstjuvar t.ex. Man kan ju förstå deras intresse när man läser om japanska bonsaier som säljs till multinationella företag för hundratusentals kronor. Ja, t.o.m. över miljonen!

På grund av skriverier om det här blir våra ynka träd också ett begärligt byte och det finns några i sällskapet som har råkat ut för att få alla sina träd stulna. Tyvärr har inte heller träden kommit till rätta, eller tjuvarna åkt fast.

Att det här i Sverige – och även på dom flesta ställena i Europa – inte finns sådana fantastiska träd och inte heller någon marknad för dem, verkar varken tjuvarna och journalisterna inte ha fattat.

Att en bonsai ändå kan blir lite kostsam beror på att man odlat den länge. Arbetskraft kostar ju mycket pengar, som alla vet. Tyvärr är det också så att kommersiella intressen gör att priserna drivs upp men…..om du själv formar och sen odlar fram en bonsai blir den ju inte så dyrbar. Att trädet sen blir ovärderligt för dig efter några år är en helt annan sak!

Det säljs numera också en massa s.k. bonsaier för mycket låga priser hos Ikea, Bauhaus och på en del varuhus. OK, det är jättebra – men inte är det några bonsaier inte, det ska ni veta!

Det är hårt framdrivna, extremt fula, och ibland t.o.m. nästan döda små vedartade växter som framställes av försäljaren som bonsaier. Usch!

Men, OK, det händer dock att man – om man har lärt sig alla grunderna, både vad gäller det estetiska och det rent odlingsmässiga – kan göra en del ovanliga fynd. Men då är det viktigt att man vet exakt vad man ska titta efter och det gäller egentligen alltid när man köper sig en bonsai.

Att man gärna som nybörjare skaffar sig några av dessa ”missfoster” är dock helt OK, dom är alldeles excellenta att träna på. Det gör ju inget om dom råkar dö, eller att man efter några år tycker att dom är extremt fula (och vi har väl alla några skräckexemplar) eftersom man inte lagt ner en förmögenhet på dom. Men inte är dom så mycket att skryta med innan ni har format om dom och dom har fått växa till sig några antal år.

Utan det är dom bonsaier som ni själva kommer att forma som i framtiden kommer att bli era riktigt värdefulla – och då kanske inte enbart estetiskt – bonsaier.