Vi har nu kommit till det absolut viktigaste inom bonsaiodling
– beskärningen. Det här brukar vara lite knepigt i början, man är ofta väldigt feg och vågar inte klippa/beskära tillräckligt. Många tycker också att vi plågar träden, men alla vet ju att utan beskärning så blir det inga äpplen. Och inte sjutton är det någon som tycker att våra fruktträd är plågade inte!
Man kan beskära både bladverk, grenverk och rotsystem och vi börjar med det sista – rotsystemet. Vi skall varje år plantera om våra unga träd beroende på att dom ”ätit upp all mat”, d.v.s. grundnäringen i jorden. All jord i krukan kanske har försvunnit, det är bara massor av rötter, och då behöver bonsaien ny fräsch jord och samtidigt så beskär man alltså rotsystemet.
Ofta är det så att när man tar upp växten ur krukan så finns det alltså massor av rötter. Den rotbollen kan man nu klippa ner med 1/3-del och finns det någon stor tjock pålrot så försöker man ta bort den helt. Den är endast till för att trädet skall stå stadigt i jorden och inte blåsa omkull. Vi binder ju fast våra träd i krukorna så våra träd behöver ingen pålrot och en sådan får inte heller plats i våra låga krukor.Däremot vill vi ha massor av dom fina rottrådarna, för det är dom som tar upp vatten och näring ur jorden. Beskär vi rotsystemet så bildas det nya fina rötter och trädet ges en möjlighet att överleva och må gott. Det här är alltså något positivt för trädet.
Bladverket/barrverket finns det lika många sätt – eller t.o.m. fler – att beskära. Generellt sett kan man säga att på dom flesta bladfällande växterna så kan man ”knipsa av” dom nyutväxta bladen närdet har kommit ut 3-5 bladpar. Hur mycket man ska spara beror ju på hur mycket eller hur litet tillväxt man vill ha, vanligt är att man lämnar endast ett eller ett par bladpar. Man kan också avlöva träden helt, eller endast en del grenar, för att få mindre blad. Speciellt verksamt på japanska lönnar t.ex. som då också får bättre höstfärg. På Fikus så kan man klippa bort halva eller hela blad (lämna bladskaften), de nya bladen som kommer är betydligt mindre.
När det gäller barrväxter så är det betydligt knepigare. Generellt sett så bryter inte barrväxter (utom lärk och idegran) på bar gren vilket gör att man skall vara extremt försiktig med beskärning. Dock finns en del avancerade tekniker för att få t.ex. tall att bryta på bar kvist. En läsning av gamla Bonsaibladet rekommenderas.
Hur vet man vilka grenar man skall ta bort. Ja, till att börja med så skall man leta reda på dom grenar man verkligen vill behålla. Tänk på att du börjar nedifrån och väljer ut den 1:a grenen, senväljer du ut den 2:a grenen som skall växa antingen åt andra hållet eller bakåt. Så fortsätter du växelvis upp genom trädet tills du är ungefär på 2/3 höjd då du behåller även grenar som växer rakt framåt.
Märk ut dom grenar du valt ut – t.ex. med färg eller med ett snöre – och börja sedan med att ta bort småkvistar och dom torra döda partier som du vet att du absolut inte skall behålla. För gärna in händerna i trädet och fös undan grenarna och titta ordentligt – fundera ett tag! Du skall nu tänka på vilken stilform du skall ge trädet. Tips, man kan luta trädet i krukan, det behöver alltså inte stå planterat som det gör från början.
När du till slut bestämt dig för vilka grenar som skall tas bort på din barrväxt, klipp inte bort dom precis in mot stammen utan lämna gärna en liten stump kvar som du kan göra en jin på.
Blir det inte snyggt med en jin, då så kan du u klippa bort stumpen senare. Är det en bladväxt du jobbar med (eller idegran och lärk), tänk på att den kanske bryter på bar gren eller stam så du i framtiden kan få en gren där du just nu saknar en sådan.
Oftast blir bladväxter också mycket snyggare om man tar mod till sig och klipper ned dom ordentligt. Man kan dock behålla en lågt placerad gren för att ge stammen en möjlighet att snabbare Tjockna till. Den här grenen – offergren – kan man sen några år senare ta bort helt.